COB LED Nedir?

COB ifadesinin açılımı İngilizce anlamının kısaltılmasından ‘’Chip On Board’’  gelmektedir. Peki COB LED nedir? En basit şekilde açıklamak gerekirse; birden fazla LED çipinin termal olarak verimli bir alt tabaka veya kart üzerine monte edilmesidir. Bu LED çiplerinin üzeri genellikle fosfor kaplaması ile kaplanmaktadır. Bu sayede ışık kaynağı parçalı görünümlü değil büyük bir ışık kaynağı gibi görünür. Bu durum ışığın daha homojen yayılmasını sağlar.

Hadi beraber bir COB LED’in katmanlarını inceleyelim. En dış kısmında genellikle fosfor kaplama bulunmaktadır. Bu fosfor katman mavi ışığı; fosforun kimyasal formülüne bağlı olarak 2700K (sıcak beyaz) ile 6500K (soğuk beyaz) arasına dönüştürür. Led çip ya da diyot adını verdiğimiz Led çipleri homojen ışık üretmek amacıyla neredeyse boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Led çipleri ile PCB arasına ise ısıyı ileten termal bir ara katman bulunmaktadır. Metal Çekirdekili Baskı Devre-Metal Core Printed Circuit Board (MCPCB) katmanı ise genellikler seramik, alüminyum veya bakırdan yapılmaktadır. Bu malzemeler ısıyı etkili bir şekilde dağıttıkları için ledin ömrünü uzatırlar.

COB LED Ve İç Yapısı

 (Birden fazla led çipinin tek bir alt tabaka üzerine doğrudan monte edilip üzerinin tek bir homojen fosfor kaplamasıyla kaplanması).

COB LED VE SMD LED ARASINDAKİ FARKLILIKLAR

En yaygın kullanılan SMD (Surface Mounted Device) LED’lerin COB LED’ler arasındaki farklara, avantaj, dejavantaj durumlarına gelin beraber bakalım. Ama önce SMD LED nedir onu açıklayalım. Yüzeye montaj teknolojisiyle üretilen ve doğrudan baskılı devre kartına (PCB) lehimlenir. Devre kartlarının yüzeyine doğrudan monte edilirler, bu da ek bağlantı kablolarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve malzeme kullanımını azaltır. Bu iki LED için karşılaştırmayı tabloda açıklayalım.

ÖzellikSMD LEDCOB LED
Kısaltma AçılımıSurface-Mounted DeviceChip On Board
YapısıTek çip, yüzeye monte edilir.Çoklu çip tek modülde edilir.
Işık Tipi ve DağılımıNoktasal ve yönlü ışıkHomojen, geniş açılı ışık
Işık HomojenliğiOrta-İyiYüksek
Verimlilik (lm/W)YüksekYüksek
Isı DağılımıOrta (Küçük yüzey)İyi (Geniş yüzey)
MaliyetOrtaOrta-Yüksek
ÖmürUzun (30000-50000 saat)Uzun (50000-70000)
Kullanım AlanlarıGenel aydınlatma ve düşük-orta güç uygulamalarıYüksek Güç Uygulamaları, Endüstriyel Aydınlatmalar, Projektörler

COB LED KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Yüksek verimlilikleri, kompakt yapısı, homojen dağılım özellikleriyle COB LED’ler birçok alanda tercih sebebidir. Bu alanlardan bazıları;

1. Endüstriyel Aydınlatma

Fabrika ve Depo Aydınlatması: Yüksek ışık gücü ve uzun ömürleri sayesinde COB LED’ler, endüstriyel tesislerde güvenli ve verimli bir aydınlatma sağlar.

Montaj Hatları: Yüksek parlaklıkları sayesinde detaylı işlerin yapılması gereken alanlarda verimli aydınlatma sağlar.

2. Yüksek Güçlü Aydınlatmalar

Sokak Lambaları: COB LED’ler, yüksek ışık çıkışı ve geniş ışık dağılımı sağladığı için sokak lambalarında yaygın olarak kullanılır.

 Projektörler: Büyük alanları aydınlatan güçlü COB LED’ler, spor salonları, stadyumlar gibi geniş alanlarda kullanılır.

3. Ticari Aydınlatma

Ofis Aydınlatmaları: Yüksek ışık verimliliği ve homojen ışık dağılımı sayesinde ofislerde etkili aydınlatma sağlar.

Mağaza Aydınlatması: COB LED’ler, mağazalarda ürünlerin düzgün ve etkili bir şekilde aydınlatılmasını sağlar, bu da müşteri deneyimini iyileştirir.

4. Mimari Aydınlatma

Bina Dış Cephe Aydınlatmaları: COB LED’ler, binaların dış cephelerini etkili bir şekilde aydınlatmak için kullanılır. Bu sayede, gece de yapıların görsel çekiciliği artırılır.

Peyzaj Aydınlatması: Bahçe aydınlatmalarında güçlü ve uzun ömürlü ışıklar sağlayan COB LED’ler, estetik ve işlevsel olarak kullanılır.

5. Yüksek Tavan Aydınlatma

Özellikle yüksek tavanlı alanlarda, tavan armatürleri için COB LED’ler yoğun ışık sağlayarak daha geniş alanları aydınlatırlar.

COB LED’LERİN AVANTAJLARI

  • Yüksek verimlilikleri sayesinde daha fazla ışık üretiler ve enerji verimliliği sağlarlar.
  • İyi bir ısı yönetimi sayesinde yüksek performansta uzun süre çalışabilir.
  • Uzun ömürleri sayesinde kullanım maliyetlerini düşürürler.
  • Çok sayıda LED çipi tek bir modül olarak tasarlandığı için yer tasarrufu sağlar. Bu da küçük, güçlü armatürlerin tasarlanmasını mümkün kılar.
  • Birden fazla LED çipinin tek bir yüzeyde birleşmesiyle daha düzgün, gölgesiz ve odaklı ışık sağlar.
  • Titreşimsiz ışık üretimi ve düşük arıza oranıyla kararlı çalışır.
Scroll to Top